Koji

Koji er korn (vanligvis ris eller bygg) som er myglet med soppen «Aspergillus Oryzae». Den får du kjøpe som «tane koji» på ebay, eller fra GEM cultures i USA. Til nå har jeg bare brukt GEM cultures, men forsøkte på mandag for første gang med en kultur fra Ebay. Jeg forsøkte også nå for første gang med brun ris, i stedet for polert, hvit ris, som er det vanlige.

Det tar ca. to-tre døgn å mygle kornet ordentlig. Det gøye er at koji lukter utrolig godt, så det er belønningen underveis. Det eneste vanskelige er å finne et sted å holde temperaturen som den skal være. Optimalt er visst så nærme 30 grader som mulig, helst innenfor 25-35 grader. I starten er utfordringen å holde det varmt nok, mens etter ca. et døgn, når myglingen tar av, er det vanskelig å holde det kaldt nok, siden soppen lager varme når den vokser. Jeg bruker steikeovnen, med bare lyset på, og en liten gløtt på døra, i begynnelsen. Etterhvert tar jeg den ofte ut og lar den stå oppå et skap på kjøkkenet, eller til og med ned i kjelleren.

Ferdig koji aleine er ikke så fantastisk mat, men det kan brukes til å lage miso, i amazake, eller til og med til å malte bygg.

I starten er det greit å pakke inn risen for å få 30 grader


Mot slutten er utfordringa å holde temperaturen nede



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hirseøl

Kidney-miso