Miso er gjærete bønner, som tilsettes i maten ofte i stedet for salt
eller kraft. Den japanske misoen er laget av soyabønner. Det tar gjerne
6-7 timer å koke soyabonner, hvis du ikke har trykkoker, så ville prøve å
lage fra røde kidneybønner i stedet.
Miso er den maten
jeg lager som tar lengst tid. Gjerne et år eller lenger. Det er ikke så
mye arbeid, men jeg må planlegge en plass å ha det der det ikke fryser
og ikke er altfor varmt. (Og forhåpentligvis ikke er i veien.)
Ingrediensene
er koji, bønner, salt og vann. Det skal også være bra med et par
skjeier ferdig miso. Forholdet mellom dem varierer etter oppskrift og
lagringstid. Jeg har foreløpig ikke fått til de søte, korttids-lagrete,
så valgte en med 6-12 måneders lagring. Fant også noen billige store
plastbøtter på Jernia for noen måneder siden, så tenkte å lage 8 liter,
det burde passe. Brukte 1 kilo (tørrvekt før koking) ris til koji, 2
kilo bønner (også tørrvekt før koking), også 13% av totalen, 390 gram
salt. Risen brukes altså til å lage koji - står om det i et annet
innlegg, men koji er altså dampet ris som har blitt infisert med
muggsoppen «aspergillus oryzae», som har fått vokse 2-3 døgn.
Når
bønnene er ferdig kokt, silte jeg av vannet i en bøtte, og moste
bønnene med stavmikser og potetmoser i en stor plastbøtte. Jeg blandet
saltet med litt av kokevannet fra bønnene. Når bønnene var blitt
kroppstemperatur (det går visst greit allerede med 60 grader) moste jeg
kojien inn i bønnene. Da var saltvannet også blitt kroppstemperatur og
jeg tok to skjeier ferdig miso og blandet inn. Så moste jeg alt godt
sammen, og pakket det over i bøtta der det skal stå og gjære seg et år.
|
Kojien i brettet med termometer. Etter 3 døgn |
|
Riskorna er dekt av hvitt belegg fra gjærsoppen |
|
Ferdig myglet koji av brun ris (3 døgn) |
|
Ovn med bare lyset på og litt gløtt gir rundt 30 grader |
|
Kidneybønnene kokes som vanlig, men uten salt |
|
Moste kokte kidneybønner. Venter på at de skal kjøle til en temperatur kojien tåler |
|
Blander kojien inn i bønnemosen når den er kald nok |
|
Ferdig blandet og pakket miso |
Kommentarer
Legg inn en kommentar